Gå til indhold

FJORDHAVER I LIMFJORDEN

Fjordhaver i Limfjorden er et nyt koncept som skal gøre det muligt for private at dyrke skaldyr og tang i Limfjorden. Projektet er støttet af Nordea-fonden med 5,5 mio. kr. Projektet startede 1. januar 2015 og afsluttes med udgangen af 2017.

Formål

Det overordnede formål med projekt ”Fjordhaver i Limfjorden” er at skabe flere muligheder for ”det gode liv” i byerne omkring Limfjorden. Formålet  er at udnytte havnearealer, der ikke længere bruges til deres primære formål, i store såvel som mindre byer i Limfjorden, til bæredygtige aktiviteter, der kan bringe liv til områderne og give rum for sociale aktiviteter, der ikke kræver andet og mere end interesse og engagement.

    Nordea-fonden har i 2015 uddelt 86.216.500 kr. til 13 projekter, som skaber gode liv i byen. Et af dem er idéen om, at vi selv kan dyrke muslinger, østers og tang i bæredygtige fjordhaver.

    Nordea-fonden støtter aktiviteter, der fremmer gode liv; aktiviteter, der er sunde for sjæl eller legeme. Vi har fokus på sundhed, motion, natur og kultur. Desuden støtter vi uddannelse, forskning og innovation - særligt inden for de fire fokusområder. Vi vægter aktiviteter af høj kvalitet og originalitet, som aktivt involverer mange mennesker. Vi støtter både store og små projekter - lokalt, regionalt og nationalt. Alle projekter skal have et klart tilhørsforhold til Danmark.

    ” Fjordhaver i Limfjordens havne er et nytænkende projekt, som gør det sjovt, lærerigt og involverende at leve sundere og mere bæredygtigt. Det tror jeg, at vi kan lære noget af i hele landet. Når de første erfaringer er gjort, vil der være gode muligheder for, at konceptet kan udbredes på nationalt plan. Hvis det bliver en succes er det heller ikke utænkeligt, at det vil tiltrække turister til det nordjyske” siger direktør for Nordea-fonden Henrik Lehmann Andersen.

    Projektet ”Fjordhaver i Limfjorden” har to primære projektdeltagere: Limfjordsrådet som er projektejer og vil stå for projektets drift og Dansk Skaldyrcenter/DTU Aqua, som står for den tekniske ekspertise omkring opdræt af skaldyr og tang og som vil bidrage til projektets praktiske gennemførelse.

    Derudover er der en række andre deltagere, som du kan læse mere om i menuen til venstre.

    En fjordhave gør det muligt at producere skaldyr og tang i små mængder til eget forbrug. Fjordhavekonceptet bygger videre på den danske foreningstradition og vil  udover de aktuelle produkter også kunne skabe liv på de arealer, hvor produktionen skal finde sted.

    Fjordhaver i Limfjordens omfatter produktion af såvel tang som blåmuslinger og østers, og tager dermed udgangspunkt i råvarer, der er hjemmehørende i Limfjorden. Projektet tager således udgangspunkt i naturligt forekommende Limfjordsprodukter og vil gennem lokal mikro-produktion øge kendskabet til råvarerne og dermed bidrage til et større forbrug af sunde råvarer og en øget sundhed og udvikling i Limfjordslandet.

    - AALBORG, LØGSTØR, NYKØBING MORS OG LEMVIG.

    I Aalborg og Løgstør planlægges fjordhaverne placeret i umiddelbar tilknytning til eksisterende kajanlæg. I Nykøbing M. og Lemvig vil anlæggene blive placeret på åbent vand uden for den egentlige havn. Der er screenet for mulige lokaliteter i de fire byer men den endelige placering af fjordhaverne vil ske i dialog med kommuner og fjordhaveforeninger. Desuden skal der identificeres egnede områder/faciliteter på havnene som kan understøtte foreningernes landaktiviteter i form af f.eks. fortøjningspladser, foreningshus/skur samt bænke og borde

     

     

Fjordhaver i Limfjorden

Læs mere om fjordhaveprojektet her